Clean Crip – For en renere befolkning

Fem gymnasieelever fra Aarhus Business College står bag Clean Crip. Et bakterieafvisende dørgreb som skal forbedre folkesundheden. 

Ifølge den seneste fraværsopgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er der gennemsnitligt intet mindre 3,7% personer, som dagligt er fraværende fra sit arbejde. Det betyder, at hver enkelt fuldtidsansat er fraværende, til hvad der svarer til 8,6 dage om året. I kroner og ører betyder det en offentlig udgift på cirka 40 millioner kr. om året.

Et miljøorienteret produkt

Netop denne udgift vil den nystartede iværksættervirksomhed Clean Crip forsøge at reducere. Med sit bakterieafvisende dørgreb, er Clean Crip et godt eksempel på et innovativt produkt, der er skabt med øje for miljøet, befolkningens sundhed og en forbedret livskvalitet. Holdet bag ideen kræver lidt af en introduktion, da det består af intet mindre end fem unge iværksættere. Oliver, Emil, Mikkel, Christoffer og Christopher har mødt hinanden på Aarhus Business College i Viby, hvor de igennem et valgfag omhandlende innovation fik muligheden for at stifte egen virksomhed. Ideen om et renere miljø på de offentlige institutioner udsprang fra en vision om at gøre noget for andre, for ifølge drengene selv ”er det jo det der er oppe i tiden”.

”Ukloge” bakterier og et håndtag i sølv

Hvad der gør Clean Crips dørgreb differentieret fra det gængse, er dets overfladebehandling i sølv salte. Når en hånd berører dørgrebet, afgives der bakterier. Efter kontakt med sølvsaltene optager bakterien et højere saltindhold end kernen, der pga. et osmotisk tryk medfører, at vand bliver transporteret fra cellekernen og ud til cellevæggen, netop for at udligne dette ubalancerede saltindhold. Christoffer Møberg fra Clean Crip afbryder den kemiske beskrivelse ved at forklare; ”bakterier er faktisk ikke særlig kloge”. De leverer overskydende vand fra kernen og ud til cellevæggen, og når vandet tilføres til bakterien, kollapser den, og er derfra frarøvet evnen til at reproducere og smitte.

Handelsskoleelever på udebane

Hvis du synes, at beskrivelsen virker avanceret, er du ikke alene. For de fem drenge er det periodiske system og kemiske reaktioner heller ikke hverdagskost. Tværtimod. Med udgangspunkt i virksomhedsøkonomi og afsætning, lå de tekniske detaljer bag produktet langt fra deres faglige kompetencer. Heldigvis kunne drengene gå i lære hos en jævnaldrende studerende fra det almene gymnasium (STX), der med sin naturvidenskabelige tilgang kunne forklare drengene, hvorfor netop deres produkt kan løse spredning af bakterier og dermed forebygge sygdomme.

Mere end bare et dørgreb

Men det er ikke den eneste udfordring de fem iværksættere har mødt på deres vej. Allerede ved det første og afgørende salg for Clean Crip, gik det op for drengene, hvordan forhandling og salg i praksis tager form, modsat hvad de indledningsvist havde forestillet sig. Hvor drengene oprindeligt havde tiltænkt dørgreb som ”bare et dørgreb”, blev de hurtigt mødt af en række krav samt specifikationer, der forlangte virksomhedens fulde opmærksomhed for at gå i hus. Med den udfordring rigere, blev Jacob og Nikolaj fra Metalwo kort tid efter inviteret ombord på Clean Crip med den rolle at yde support, sparring og guidance ved behov. For selvom de fem unge mænd havde fået værdifulde inputs fra iværksætter-messer samt teoretisk viden igennem deres uddannelse, efterspurgte de alligevel nogle strategiske medspillere, som havde erfaring med at navigere i erhvervslivet.

Et imødekommende iværksættermiljø

Clean Crip forklarer derudover, at særligt de juridiske og bogføringsmæssige aspekter af virksomhedens dannelse har været udfordrende. Dog understreger de. at de til gengæld har oplevet en stor åbenhed og hjælpsomhed, hvad angår disse områder, og at mange af ydelserne har været tjenester fremfor udgifter, som Clean Crip har modtaget som en anerkendelse af deres idé og forretningsplan. Helt generelt erfarer Clean Crip en slående imødekommenhed fra deres stakeholders, fortæller de. ”Vi er jo Danmarks fremtid” lyder det fra Christopher, og forklarer, hvordan Clean Crip altid er blevet mødt med optimisme og seriøsitet på trods deres unge alder og spæde tid på markedet.

Og interessen har da heller ikke været til at tage fejl af. Allerede nu er 20% af virksomheden solgt til fire forskellige investorer, der med sine forskellige netværk skal booste udbredelsen af virksomheden. Fx er Martin Faurholt, Arp-Hansen Hotel Group, som investor overbevist om, at de bakterieafvisende dørgreb har et stort potentiale indenfor hotelbranchen, hvor der oftest er besøgende fra forskellige dele af verden, og hvor bakteriebyrden er et essentielt problem. Dette er dog ikke den primære målgruppe for Clean Crip lige nu og her, påpeger de selv.

Vil fokusere på de yngste i samfundet

Drengenes fokus er først og fremmest på at få dørgrebene ud til folkeskolerne i Danmark. Clean Crip mener nemlig, at nøglen til færre sygedage er at forbedre hygiejnen ved de yngste i samfundet. Børn er de helt store syndere, når det gælder smitte, hvilket samtidig medfører, at de oftest tager sine forældre med ned i faldet i forbindelse med sygdom, forklarer Christoffer. Ved at implementere dørgrebene på skolerne og institutionerne formår Clean Crip således at komme bakterierne til livs igennem en passiv løsning.  

Derfor er ambitionerne for de fem århusianske teenagere ikke til at tage fejl af. At påtænke folkesundhed ind i de offentlige bygningsstandarder, er derfor også en udvikling, Clean Crip følger tæt. For hvis dørgreb kan gøres bakteriefrie, og på den måde øge velværen og sundheden på de offentlige institutioner, bør der ikke herske tvivl om Clean Crips relevans. Allerede nu kan man finde de markante sølvgrå håndtag på Skovvangsskolen i Århus.

På lang sigt vil Clean Crip udbrede produktet til først hotelbranchen, og senere virksomheder såvel som private hjem. Drengene peger på virksomheder som et væsentligt sekundært segment, da der, ligesom i det offentlige, er tale om omkostningstunge fraværstimer fra de syge medarbejdere.

Vi hos Metalwo glæder os til at følge Clean Crip i fremtiden og de fem iværksættere på deres spændende rejse.

Metalwo DesignLab

Med Designlabbet åbnes der op for et univers af muligheder. Vi kalder det ’designerens legeplads’. Vores kunder får her rig mulighed for at sammensætte og kombinere former, strukturer og farver fra vores omfattende materialedatabase. På den måde sikres et unikt produkt, hvor der både er taget højde for kvalitet, funktionalitet og design.

Metalwo DesignLab
Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive

Hvis du ønsker at vide mere omkring folietastaturer skal du blot skrive din email ind her, så sørger vi for at fortælle dig hvad du har brug for at vide.

Vi kontakter dig snarest muligt
Der gik noget galt.. Husk du altid kan finde vores oplysninger på kontakt-siden
da_DKDA