OPTICAL BONDING – en løsning under udvikling

Siden vi startede med at bruge optisk klart flydende lim, der gør optical bonding til hvad, det er, er kvaliteten af vores touch-produkter steget løbende. En af grundene er, at Claus Grøn, vores udviklingschef selv har udviklet og testet produktionsmetoden.

Salget af smartphones steg i 2017 til 1,5 milliarder. Ikke helt samme stigning sker hos de danske virksomheder, men flere og flere benytter touchskærme til at styre deres produkter. Det gælder for eksempel på vaskemaskiner og ladestandere til biler.

Hos Metalwo har vi udviklet en metode, der gør processen med at lave touch-løsninger både nemmere og bedre på alle parametre. En af de processer er optical bonding. I det begreb ligger, at en glasklar lim lægges mellem lagene i et touch-produkt.


Der er normalt tre lag i sådan et produkt. En LCD-skærm, hvor du ser tingene, en kapacitiv touch og så det beskyttende glas øverst. De skal helst spille sammen på den bedst mulige måde. Og indtil videre har det vist sig at være optical bonding for Metalwos vedkommende.


Der er både fordele og ulemper ved en sådan produktion, langt overvejende er der mande fordele.


Blandt de mest overskyggende fordele er:

• Reducering af refleksioner

Historisk har man brugt spacere til at lægge mellem lagene i en touch-løsning. Det har dog givet mange udfordringer med refleksionen af lys. Du husker nok, at man skulle stå i et bestemt lys for at kunne se alt på skærmen. Det kender vi for eksempel fra de gamle fjernsyn eller computere. Med denne type lim er der ikke nogen reflekterende lag mellem lagene, og det betyder, at det er nemmere at se alt, hvad der foregår på skærmen.

• Ingen kondens

En meget stor fordel ved optical bonding er, at luften imellem de forskellige lag er erstattet af optisk klart lim. Herved er problemet med kondens imellem de forskellige lag fjernet helt.

• Beskyttelse mod støv og snavs

I og med at der ikke er luft mellem lagene, er der heller ikke mulighed for, at støv og snavs kan komme ind imellem. Det kræver selvfølgelig stadig en hel del præcision og aftørring, før og efter limen kommer på. For hvis der først kommer et lille støvkorn ind, så er der ikke noget at gøre.

• Bedre visuel klarhed

Sammen med reducering af refleksionerne kommer også den helt generelle bedre visuelle klarhed. Når der ikke er mere end flydende lim imellem de tre lag, betyder det også, at selve skærmen bliver mere klar.

• Bedre holdbarhed

Udover at limen giver bedre klarhed, forstærkes selve applikationen også, hvilket giver en bedre slutmontage af produktet. En optical bonding-lim udvikles hele tiden, og derfor udvikles holdbarheden også konstant.

• Større robusthed

Den sidste fordel og måske det største grundlag for at benytte denne løsning, er robusthed. Særligt indenfor de brancher vi hos Metalwo arbejder med.

Læs mere om de brancher her

Med optical bonding holder produkterne bedre, og det betyder også, at de kan holde til mere. Hvilket for eksempel er vigtigt, når en touchskærm skal bruges udenfor i alt slags vejr og holde til af hvert – slag, regn og høje temperaturer.

I og med at produkterne fuldlimes, bliver de også sværere at skille ad, fortæller Claus Grøn, udviklingschef hos Metalwo. Det er blandt andet grunden til, at det er så dyrt at få skiftet skærmen på sin nyere smartphone. Det er ikke bare lige at pille frontglasset af længere. Det hele skal normalt skiftes.

Du kan se her, hvordan man lægger limen på.

TEST, TEST OG ATTER TEST

At Metalwo kan være en af de førende i Danmark til at benytte sig af optical bonding handler om to ting, når man spørger Claus Grøn, som personligt har stået for at udvikle og køre processen frem ad.

Først og fremmest har han haft muligheden for at prøve det af. Selvom Metalwo ikke har sat mange penge af til at finde en løsning, så har der stadig været muligheder. I første omgang fik han bare en opgave at se, hvad der kunne lade sig gøre.

Og nogle gange kan det være, at kunden, som i dette tilfælde var TYLÖ, gerne vil have noget, som vi ellers ikke arbejder med.

”Så sætter vi os ned, vender tingene rundt og snakker om, at vi plejer at gøre sådan, men så må vi prøve noget andet,” forklarer Claus Grøn. Han synes, det er sjovt, når der kommer sådan en udfordring ind ad døren.

Den anden grund til, at optical bonding er blevet noget af det, vi profilerer os på, kan Claus også tiltuske sig. Han sørger nemlig for selv at teste tingene igennem. Blandt andet når det gælder limtyperne. For en ting er, hvad der passer til markedet, men det kræver også, at vi som virksomhed kan håndtere det i vores produktion på en sikker og kvalitetsmæssigt ensartet måde.

”Via en hel del tests har vi fundet de rigtige parametre, og så har vi udviklet en håndteringsmetode til de her skærme, som gør, at vi kan arbejde med meget små tolerancer uden at lave fejl. Jeg har ikke set andre bruge denne metode, men den fungerer utrolig godt,” fortæller Claus Grøn uden helt at afsløre, hvordan det bliver gjort.

Her kan du læse om en af de kundecases, hvor optical bonding har været en central proces. 

UDVIKLINGEN GIVER UDFORDRINGER – OG MULIGHEDER

Claus Grøn ser et kæmpe marked i fremtiden, og han er glad for at være en del af den udvikling. Men det betyder også nye og større udfordringer, for eksempel at skærmene, der skal limes, bliver større.

”Lige så snart skærmene bliver større, bliver udfordringen helt anderledes. Rent håndteringsmæssigt er det en udfordring. Store flader er meget sværere at styre, end en lille flade er,” forklarer han.

Betyder det så, at vi erstatter nogle af de løsninger, vi allerede har lavet, med touch? Nej. Fordi vi kan det, vi kan, betyder det i stedet, at vi har muligheden for at kombinere tingene.

”Det, man ser rigtig mange steder, er en kombination. Der kan laves mange kombinationer af frontplader med folietastatur og LCD-skærme med touch. Og vi har jo hele metalproduktionen herude, kabinetter, forplader, som gør, at vi kan integrere tingene på en rigtig flot og sikker måde,” fortæller Claus Grøn, der ser mange muligheder i det.

Metalwo DesignLab

Med Designlabbet åbnes der op for et univers af muligheder. Vi kalder det ’designerens legeplads’. Vores kunder får her rig mulighed for at sammensætte og kombinere former, strukturer og farver fra vores omfattende materialedatabase. På den måde sikres et unikt produkt, hvor der både er taget højde for kvalitet, funktionalitet og design.

Metalwo DesignLab
Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive

Hvis du ønsker at vide mere omkring folietastaturer skal du blot skrive din email ind her, så sørger vi for at fortælle dig hvad du har brug for at vide.

Vi kontakter dig snarest muligt
Der gik noget galt.. Husk du altid kan finde vores oplysninger på kontakt-siden
da_DKDA